De beste prijs
Snelle levering
Bezoek onze showroom in Haarlem

Kamado cooking

Wat maakt kamado cooking nu zo bijzonder ten opzichte van gewoon barbecueën? Dat is een vraag die wij veel horen bij AUPLEX Kamado. Wat is er mis met mijn Weber? Degenen die dit beweren hebben natuurlijk helemaal gelijk. Een Weber is ook prima en vroeger maakte ik mijn barbecue ook zelf van een paar bakstenen en een oven rekje. Ging ook best.

Het antwoord op de vraag waarom kamado cooking de beste manier van barbecueën is, is eigenlijk niet makkelijk te beschrijven. Kamado cooking is meer een ervaring op zich. Een beleving. Alles wordt op een kamado cooker eigenlijk gewoon 50% lekkerder dan op een gewone barbecue.

Een kamado is een keramische grill met daarin nog een keramische binnen pot en vuurring. Bovenop de kamado zit een deksel. Boven en onderin zitten luchtregelaars, waarmee de temperatuur zeer nauwkeurig te regelen is. Als je nu de kamado vult met een goed kwaliteit houtskool dan ontstaat een zeer nauwkeurig te regelen houtskool vuur, waar zeer veel uiteenlopende gerechten op bereid kunnen worden. Door de temperatuur regelaars kan de kamado zowel op zeer lage als zeer hoge temperaturen worden afgesteld en door de uitstekende isolatie door de twee lagen keramiek, blijft deze temperatuur in de kamado ook nog eens zeer lang constant. Op deze manier is het mogelijk in de keramische grill bijvoorbeeld op zeer lage temperatuur van bijvoorbeeld 80 graden zalm te garen terwijl aan de houtskool ook nog eens houtsnippers of pallets kunnen worden toegevoegd. Als de kamado dicht blijft trekt de houtsmaak heerlijk in het gerecht en ontstaat een unieke smaak beleving. De keramische grill kan ook iets hoger worden afgesteld, op bijvoorbeeld 135 graden. De kamado is dan zeer geschikt voor het langdurig garen van een heerlijke porchetta (Italiaans buikspek). Gebruik de kamado op lage temperatuur in combinatie met de plate setter om ervoor te zorgen dat er geen directe hitte op het product komt en geen vetten op de brandende kolen druipen. Ook op lage temperaturen te garen zijn heerlijke gerechten als pulled pork, forel, iberico varken of spare ribs.

De keramische grill is ook bij uitstek geschikt voor het grillen van vlees. Grote of kleine stukken, op de kamado maakt het niets uit. Grill je entrecote op de kamado of een heerlijke lamsfilet of tonijn steak. De smaak van verse houtskool zal het product nog lekkerder maken. Ook hier is door de isolatie de kamado zeer lang op temperatuur te houden.

Een sterren chef leerde ons ooit het volgende: Als je niet weet waar je vlees vandaag komt, ga dan aan de slag met veel kruiden, rubs en marinade, maar als je weet dat je echt een mooi stuk kwaliteitsvlees in huis hebt. Houd het dan op een beetje peper, zout en een goede olijfolie. Grillen op de kamado en de houtskoolsmaak laten intrekken is dan voldoende. 1. De deksel bestaat uit stabiel keramisch materiaal met een geregelde uitlaatklep voor lucht / temperatuurregeling, en een temperatuurmeter.

2. De buitenbak bestaat uit isolerend keramiek. De ventilatieschijf wordt gebruikt om lucht te regelen en om as te verwijderen.

3. Het rooster is van roestvrij staal en wordt geplaatst op de vuurring.

4. De vuurring wordt geplaatst op de vuurbak. 
 
5. Het grillrooster ligt in de bodem van de vuurbak. Deze zorgt voor de luchtstroom en juiste afvoering van het as.
 
6. De vuurbak wordt gevuld met houtskool. De vuurbak staat op poten en zorgt voor continue ventilatie.